.

Cuma, Temmuz 09, 2010

Kupanın İlkleri


2010 Dünya Kupasında birçok yeni olay yaşandı. Güney Afrika'da ilkler sahnesine atılan goller, büyük mücadele ile alınan galibiyetler ve şaşırtıcı mağlubiyetler çıktı. İsterseniz bu ilklere bir göz atalım.

1-Kupa Kara Kıtada :

Dünya Kupası tarihte ilk kez Afrika'da düzenlendi. Güney Afrika'nın ev sahipliğinde gerçekleşen 19.Dünya Kupası beklenilenin aksine sorunsuz geçiyor. Güvenlik problemleri nedeniyle birçok kişinin endişesi boşa çıktı. Güney Afrika, yapılması gerekenleri en iyiye yakın bir şekilde gerçekleştirdi.

2-Şampiyon İlk Olacak

2010 Dünya Kupası şampiyonu olacak takım, kupayı ilk kez kaldıracak. Hollanda daha önce oynadığı 2 finali de kaybetmiş, İspanya ise daha önce hiç final oynamamıştı. Ayrıca ilk kez bir Avrupa takım kendi kıtası dışında düzenlenen Dünya Kupasını kazanmış olacak. Bunu daha önce Brezilya iki kez başarmıştı.(1958 ve 2002)

3-Gana bir ilki başardı

Gana kendi futbol tarihi açısından bir ilki başardı. Çeyrek finale yükselen Siyah İnciler, bunu başaran 3. Afrika takımı oldu.(Kamerun ve Senegal)Eğer Gana, penaltı atışları sonucu Uruguay'ı eleseydi ve yarı finale yükselseydi, Afrika tarihinde bir ilki başarmış olacaktı.

4-İspanya ezip geçiyor

Euro 2008 şampiyonu İspanya, 2010 Dünya Kupasında da başarılı bir turnuva geçiriyor. İsviçre mağlubiyeti ile başlanan uzun yolda finale kadar gelmeyi başaran Kırmızılar, bir ilki başarmış durumda. Onlar için asıl hedef ise kupayı kazanarak bir ilki daha başarmak.

4-Yunanistan sonunda fileleri sarstı

Yunanistan, 2010 Dünya Kupasından önce sadece 1994 yılında kupaya katılma fırsatı yakalamıştı. Yine 2010'da rakipleri olan Arjantin ve Nijerya ile eşleşen Yunanlılar, kupayı sıfır puan ve sıfır gol ile tamamlamıştı. Bu sefer onlar için Dünya Kupası daha iyi geçti. Hem tarihlerinin ilk golünü attılar hem de ilk galibiyetlerini aldılar.

5-Şili uzun bir ara sonra

Şili şüphesiz 2010 Dünya Kupasının en iyi futbol oynayan ve oynamaya çalışan ekiplerinden biriydi. 1962 Dünya Kupasından beri dünya kupalarında galibiyet alamayan Şili, 2010'da Honduras'ı 1-0 yenerek 48 yıl sonra bir ilki başardı.

6-Slovaklar turladı

Slovakya ilk kez katıldığı dünya kupasında başarılı bir performans sergiledi. İtalya karşısında aldıkları 3-2 galibiyet ile büyük sükse yapan Slovaklar tarihlerinde ilk kez 2.tura çıktı. Grupta 4 puan toplayan Slovakya'da ayrıca Robert Vittek turnuvada 4 gol atarak, ülke tarihinin en golcü ismi oldu.

7-Güney Afrika bir ilki başardı

Güney Afrika ev sahibi ülke olarak bir ilki gerçekleştirdi. Dünya kupaları tarihinde daha önce her ev sahibi takım gruplardan çıkmıştı. Fakat 4 puanda kalan Güney Afrika A Grubunu 3.sırada tamamlayarak bir ilki gerçekleştirdi ve tarihe geçti.

8-Uruguay yıllar sonra

Uruguay bildiğiniz üzere 1930 ve 1950'de iki dünya kupası şampiyonluğu yaşamıştı. O günden 2010'a kadar dünya kupalarında büyük bir başarıları yoktu. Diego Forlan önderliğindeki takım 2010'da yarı finale yükselerek 30 yıl sonra bir ilki gerçekleştirdi.

9-Hollanda'nın final özlemi

Total futbol anlayışı ile dünyada tanınan Hollanda 2010'da farklı bir taktik anlayış izledi. Bu farklı taktik anlayışın meyvesini de 2010'da final görerek alıyorlar. 32 yıl aradan sonra bir ilki başaran Portakallar'da amaç Pazar günü kupaya uzanmak.

10-Honduras'ın puanı

Honduras ilk kez katıldığı dünya kupasında puan almayı başararak, önemli bir işe imza attı. Grubun üçüncü maçında İsviçre ile 0-0 berabere kalan Honduraslılar için bu puan teselli oldu. Ayrıca Honduras'ın yol atamaması da ilginç bir ayrıntı olarak göze çarptı.

11-Yenilmez Yeni Zellanda

1982 Dünya Kupasından sonra katıldığı ikinci dünya kupası olan 2010'da yenilmeyen Yeni Zellanda büyük sürpriz yaptı. Slovakya ve İtalya ile 1-1, Paraguay ile 0-0 berabere kalan Mauriler, kupada 3 puan topladı. Fakat Yeni Zellanda yenilmemesine rağmen gruptan çıkamadı.

12-Büyük Golcü Gyan

Gana'nın bu başarıları yakalamasında en büyük rol sahibi tabii ki Gyan Asamoah'tı. Turnuva'da ikisi penaltıdan 3 golü bulunan Gyan, öyle bir yerde penaltı kaçırdı ki Gana'nın, belki Afrika'nın kaderini değiştirdi. 120. dakikada penaltı kaçırmasına rağmen Gyan, Dünya Kupalarında en golcü 2.Afrkalı futbolcu oldu.(Roger Milla)

13-Portekiz 7'ledi

Portekiz - Kuzey Kore maçı ise 2010 Dünya Kupasının en farklı maçı oldu. 7-0 Portekiz'in üstünlüğü ile tamamlanan maç Kuzey Kore tarihinin en ağır mağlubiyeti olarak kayıtlara geçti. Bu maça ayrı bir anlam kazandıran diğer bir ayrıntı da 1966 Dünya Kupasında Kuzey Kore, Portekiz karşısında 3-0 öne geçmişti ve o maçı 5-3 kaybetmişti.Rövanş için sahaya çıkan Kuzey Koreliler sahadan hüsran ile ayrıldı.

14-Avrupa'nın devleri sarsıldı

Fransa ve İtalya'nın 2010 Dünya Kupasına grup aşamasında veda etmesi, kupanın en büyük sürprizi oldu. Ayrıca Fransa sadece 1 puan toplayabilirken, 1 gol atabildi. İtalya'nın sağlam savunmasının çöktüğü bir turnuva oldu. Her maçta gol yiyen Azzuriler, 3 maçta 5 golü kalelerinde gördü. İngiltere ise yine bekleneni veremeyerek hayal kırıklığı yarattı. 2.turda Almanya'ya 4-1 yenilen İngilizlerde kaleci sorunu yine devam etti.

15-Jabulani sıkıntı yarattı

2010 DÜnya Kupasının resmi topu Jabulani, maçlarda büyük sıkıntı yarattı. Özellikle kaleciler tarafından çok eleştirilen Jabulani'nin havadan gelen toplarda kontrol edilememesi dikkatleri çekti. Çok falso aldığı söylenen Jabulani'nin, kupada gördüğümüz uzaktan goller üzerindeki etkisi ise tartışılmaz.

Seja o primeiro a comentar


  ©EmreCeSpor - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo