.

Çarşamba, Temmuz 07, 2010

Emir Pirelioğlu Olmaz Mı ?

Bildiğiniz üzere Emir Preldzic Türk pasaportuna kavuştu. Pasaportunu alır almaz da tartışmaların ardı arkası kesilmeyecek gibi gözüküyor. Fakat olaya sakin bir kafayla baktığınızda değişik açılar yakalıyorsunuz. Nasıl mı ?



Bu ülkenin yıllardır basketbolda pozisyon olarak en güvendiği yeri şutör mevkisidir. Fazla eskilere gitmeye gerek yok, daha şunun şurasında Harun Erdenay, İbrahim, Kutluay, Serkan Erdoğan ağzımızdan bir çırpıda çıkıveriyor. Fakat Dünya Şampiyonasının başlamasına 50 gün kala bir devşirme şutör sorunu karşımıza çıktı.

Tabii ki bu problemde en büyük pay sahibi Bogdan Tanjevic olarak görülebilir. Karadağlı koç göreve başladığından beri genç basketbolculara önem vereceğini belli etmişti herkese. 2006 Dünya Şampiyonası'na giderken kadronun en önemli iki oyuncusu İbrahim Kutluay ve Serkan Erdoğan'dı. Tanjevic, 2006 Dünya
Şampiyonası'ndan sonra bu iki oyuncuyla bağlarını yavaş yavaş kopardı.



Sevgili Bogdan Tanjevic, Türk Milli Takımının yeni şutörü olarak Cenk Akyol'u olarak görüyordu. Fakat birçok sorun ile karşılaşan Akyol'dan beklediği verimi alamayan Tanjevic, devşirme yoluna gidilmesi gerektiğini anladı.

Bunu yaklaşık iki yıl önce fark eden Tanjevic, o günden günümüze kadar sadece oturdu ve turnuvayı bekledi. Kulüp takımı olarak çalıştırdığı Fenerbahçe Ülker'de de oyuncusu olan iki isim ön plana çıkıyordu. Bunlar Tarence Kinsey ve Emir Preldzic'di. Bu iki oyuncu da en az 2 sezon Türkiye'de basketbol oynamış ve Türkiye'deki ortamı az çok bilen basketbolculardı. Fakat Emir Preldzic daha uygun görüldü. Neden ?



Daha önce milli takım bazında birçok problem yaşamış olan Preldzic, hem Bosna Hersek hem Slovenya vatandaşı konumunda. Alt yapı seviyesinde Slovenya'da oynayan Emir, A Milli Takım olarak Slovenya'da oynamayacağını daha önceden açıklamıştı. Emir Preldzic'in Türk gelenek ve göreneklerine yakın biri olması, müslüman olması, değişik birkaç pozisyonda oynayabilmesi(1,2,3,4), önemli anlarda kritik şutları sokabilmesi, boyunun pozisyonuna göre uzunluğu ve atletikliği, Türk Milli Takımı'da uzun yıllar görev yapabilecek kadar genç olması Emir Preldzic'in seçilme nedenleri olarak gösterilebilir.

Şimdiye kadar eğer neden devşirme oyuncu uygulamasının yapıldığını anlamadıysanız kısa bir özet geçeyim. Türk Milli Takımı'nda ortaya çıkan şutör/forvet eksiliğini kapatmak amacı ile devşirme yoluna gidiliyor. Malasef 70 milyonluk ülkeden Emir Preldzic seviyesinde oyuncu çıkmış değil. Bu acı gerçek ile yüzleşmemiz gerekiyor. Evet bu ülke gereksiz ve anlamsız sorunlar yüzünden tarihindeki en önemli turnuvaya, kendi yetiştirdiği şutör/forvet oyuncuyu götürebilmekten aciz konumda.




Tabii ki bu olaylardan sonra spekülasyonları da geride kalmaz. Bazı gereksiz yerlerde gördüğüm haberlerde Slovenya Basketbol Federasyon'un 10 Milyon Euro istediği yazılmış. Zaten bunun yalan olduğunu Türkiye Basketbol Federasyonu resmi siteden açıkladı.(tbf.org.tr)

Peki ya devşirme işleminin bu ana kadar bırakılması doğru mu sizce ? Bir yandan yanlış olsa da bir yandan mazur karşılanabilir. Çünkü Emir Preldzic zaten 3 yıldır Türkiye'de yaşayan ve buradaki ortamı bilen bir basketbolcu. Biz gidip de CSKA Moskova'dan Trajan Langdon'ı Türk yapsaydık asıl büyük yanlışı yapmış olurduk. Fakat diğer yandan da Türk milletinin özelliği her işi "yumurta şeyin ağzına" gelince yapmasıdır. Turnuvaya 50 gün kala milli takım kadrosu belirlenmişken,devşirme oyuncu uygulaması bitmemesi çok garip bir durum.



Bildiğiniz üzere Türk vatandaşlığına geçen Emir Preldzic'in Türkçe bir soyisim alması gerekiyor. Bosna-Hersek ve Slovenya'dan sonra üçüncü değişik ülkeden vatandaşlık pasaport alan Preldzic'e Pirelioğlu soyadı yakışır. Zaten Emir ismi Türkçe'de kullanılan bir isim. Bende ortaya bir laf atarak karıştırayım dedim, nasıl olsa herkes günlük başarıların, günü kurtarmanın peşinde...

Seja o primeiro a comentar


  ©EmreCeSpor - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo