.

Salı, Temmuz 27, 2010

5 Adımda Türkiye 2010 #2

Yazı dizisinin ilkini yazmıştık burada. Ana tema, yaklaşan Dünya Şampiyonasında dikkat çekebilecek genç ve yetenekli basketbolcuları tanıtmaktı. Bu yazı dizisinin ikincisi geliyor şimdi de.

1. Ricky Rubio / 1990 İspanya


16 yaşında oynadığı basketbol ile dünya basketbol kamuoyunu heyecanlandırmıştı. 18 yaşında İspanya Milli takımının oyun kuruculuğunu üstlendiğinde ise Rubio'ya herkes bir kez daha hayran kalmıştı. Her seferinde beklentileri karşılayan bir yapısı var genç guardın.

Minnesota Timberwolves tarafından draft edildi ama o NBA'ye gitmeyi tercih etmedi. Biraz daha Avrupa tecrübesi edinmek istedi. Bence çok da doğru yaptı. Regal Barcelona ile anlaştı. Pas yeteneği ve asistleri, izleyenlerin hafızlarına kazındı. 20 yaşında Euroleague şampiyonluğu yaşadı. Dünya Şampiyonasının büyük favorilerinden biri olan İspanya'nın guardı olacak Rubio, José Calderon ile birlikte. İspanya'nın çizeceği performansa da bağlı olarak, Rubio turnuvanın yıldızlarından biri olabilir.

2. Heiko Schaffartzik / 1984 Almanya


Zor bir hayat hikayesi olan Heiko Schaffartzik'in, 13 yaşında lösemi hastası olduğu açıklandı. Uzun süre basketboldan uzak kalan Heiko, 2002 yılında tekrar basketbola döndü. Almanya'nın son dönemde büyük beklentiler içinde olduğu bir oyun kurucu idi. Fakat o kendini ilerleyen yıllarda geliştiremedi. Ta ki Eurobasket09'a kadar bir daha adını duymaz olmuştuk. Fakat Polonya'da öyle bir Schaffartzik izledik ki, aklımızdan hiç çıkmadı. Dirk Nowitzki'nin yokluğunda takımı tek başına taşıyan Alman guard, turnuvanın en skorer isimlerinden biri oldu.

Uzak mesafeli üçlükleri ile patlamaya hazır bir bomba gibi olan Schaffartzik, turnuvaya iddialı bir şekilde gelmeyen Almanya'nın en büyük kozlarından biri olacak. Eğer Almanya, çeyrek final ve ötesini görürse okuması zor olan Schaffartzik ismini çok duyabiliriz.

3. Ersan İlyasova / 1987 Türkiye


Aslen Kırım Türkü olan Ersan İlyasova, son dönem Türk basketbolunun en önemli basketbolcusu. Ünlü 1987 kuşağının, en başarılı temsilcisi. 2010 Dünya Şampiyonasında da Türkiye'nin en büyük skor kozu.

Ersan , 2004 yılında Ülkerspor altyapısında parladıktan sonra, Türkiye'de bir dakika bile durmadı ve NBA'in yolunu tuttu. Milwaukee Bucks ile sözleşme imzalayan Ersan, 19 yaşında olmasının dezavantajını gördü. Geliştirme liginde forma giyen İlyasova, Avrupa'ya geri dönüş kararı aldı. Regal Barcelona'da 2 sezon forma giyen Ersan, kendini geliştirmiş bir şekilde NBA tekrar döndü. Ev sahibi Türkiye'nin en büyük silahlarından biri olan Ersan, Türkiye'nin başarısıyla da doğru orantılı olarak, hem turnuvanın yıldızı hem de en skorer oyuncusu olmaya aday.

4. Nando de Colo / 1987 Fransa


Bildiğiniz üzere Fransa, Türkiye'ye güçlü bir kadro ile gelmiyor. Özellikle en önemli oyuncusu Tony Parker'ın milli takımdan af istemesi ile kadro iyice zayıfladı. Fakat Fransa, bu tür turnuvalarda her zaman madalya için mücadele vermiş bir takım. Lübnan'a yenildikleri Tony Parker'sız 2006 Dünya Şampiyonasında bile bizim bir sıra önümüzde 5. olmuşlardı.

Evet, bu Fransa takımının dikkat çekici oyuncularından biri de Nando de Colo olacaktır. Erman Kunter ile Cholet Basket alt yapısından dünya basketboluna sunulan genç forvet, skorer ve atletik özellikleri ile dikkat çekiyor. EuroCup şampiyonu olan Power Electra Valencia'nın da en önemli parçalarından olan Nando de Colo NBA'ye göz kırpıyor. Bakalımi turnuvada ne yapacak, hep birlikte göreceğiz.

5. Linas Kleiza / 1985 Litvanya


Litvanya, Dünya Şampiyonasına 'wild card' sayesinde gelen ülkelerden biri. Çok kötü bir şekilde oynadıkları Eurobasket09'dan sonra toparlanma dönemindeler. Polonya'da 1 galibiyet 5 mağlubiyet ile, Litvanyalıları çok üzmüşlerdi. Şimdi bu yıkıntıyı toplamak amacı ile Türkiye'ye geliyorlar.

Kadronun en önemli ismi ise 25 yaşındaki Linas Kleiza. Geçen sezonu Olympiacos'da geçiren Kleiza, tekrar NBA dönerek Toronto Raptors ile anlaştı. Daha önce kariyerinde Denver Nuggets macerası bulunan Kleiza'nın turnuvanın en kaliteli ve en değerli basketbolcularından biri olduğunu söylememize gerek yok, diye düşünüyorum. Litvanya'nın kaderi 2.03 boyundaki Linas Kleiza'nın elinde gibi gözüküyor.

Seja o primeiro a comentar


  ©EmreCeSpor - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo