.

Pazartesi, Temmuz 12, 2010

Kupadan Geriye Kalanlar

Her Dünya Kupası bittiğinde arkasında hatıralar bırakır. Gerek takım olarak olsun, gerek futbolcu olarak olsun unutulmaz anlarıyla aklımızda yer eder. Bu Dünya Kupası arkasında neler bıraktı, görelim.

1. Şampiyon İspanya

İspanya, bu dünya kupası ile tarihinde ilk kez şampiyon oldu. Matadorlar ayrıca Avrupa kıtası dışında dünya şampiyonu olan ilk Avrupa takımı olmayı başardı.(1958,2002 Brezilya)Kupayı hak ederek kazanan İspanya, turnuva tarihinde ilk maçı kaybedip şampiyon olan ilk takım olarak da kayıtlara geçti. Sanırım 2010 Dünya Kupası deyince aklımıza ilk gelecek objelerden biri olacak İspanya.

2. Vuvuzela

Kupa tarihte ilk kez Afrika kıtasında düzenlendi. Kupada Afrika'ya yakışır şekilde geçti. Çok küçük bazı problemler dışında(hırsızlık) kupa sorunsuz geçti. Güney Afrika kendisinden bekleneni lâyıkıyla yerine getirirken, yerel çalgı Vuvuzela kupaya damga vurdu. Afrika insanları ile başlayan vuvuzela aşkı, tüm dünyaya yayıldı. Arı vızıltısını andıran Vuvuzela, kupanın simgesi oldu kanımca.



3. Hakem Hataları

Kupada yapılan büyük hakem hataları yeniden video teknolojisini gündeme getirdi. Almanya-İngiltere maçında hakem Jorge Larrionda'nın çizgiyi geçen topu gol vermemesi ve Meksika-Arjantin maçında hakem Roberto Rosetti'nin Arjantin'in ilk golü olan Carlos Tevez'in açık ofsaytını es geçmesi unutulmazlar arasına girdi. Zaten bu iki ünlü hakemde, maçlarının ardından hakemliği bıraktıklarını açıkladılar.



4. Çöküş

Fransa, İtalya, İngiltere, Brezilya ve Arjantin gibi önemli futbol ülkelerinin kupada maskeleri düştü. Özellikle Fransa'da yaşanan sorunlar futbolseverleri çok şaşırttı. İtalya ise büyük kumarından sonuç alamadı. Yaşlı ama tecrübeli bir kadro ile Afrika'ya gelen İtalya, grup sonuncusu olarak evine döndü. İngiltere ise 1966'dan sonra en büyük beklenti ile geldiği kupayı yine hüsranla tamamlandı. Brezilya ve Arjantin ise iyi başladıkları kupayı kötü bitirerek evlerine döndüler.

5. Antrenörlere Veda

Başarısız geçen kupadan sonra birçok takım antrenörlerini değiştirme yoluna gitti.Başta Fransa ve İtalya görev değişikliğini yaptı. Fransa'da Raymond Domenech yerine Laurent Blanc göreve gelirken, İtalya'da Marcelo Lippi'nin yerine Cesare Prandelli başa geçti. Brezilya'da Dunga kovulurken, İngiltere ve Arjantin'de ise bekleyiş var. Fabio Capello ve Armando Maradona'nın da takımlarından ayrılma ihtimalleri yüksek. Ayrıca Meksika antrenörü Javier Aguirre, Nijerya antrenörü Lars Lagerback, Japonya antrenörü Takeshi Okada, Kamerun antrenörü Paul Le Guen takımlarından ayrılan isimler oldu.



6. Hayal Kırıklıkları

Turnuvada sürpriz takımlar olduğu kadar hayal kırıklığı yaratan takımlar da oldu. Büyük takımların yanı sıra ev sahibi Güney Afrika, bekleneni veremedi. Sırbistan, Yunanistan, Danimarka, Fildişi Sahilleri ve Portekiz taraftarlarını hayal kırıklığına uğratan takımlar oldu. Özellikle Afrika takımlarının beklenin altında kalması izleyenleri şaşırttı.

7. Almanya

Almanya, kupa sonrası aklımızda kalacak takımların başında geliyor. Almanlar turnuvada oynadığı futbol ile alkış toplarken, dikkat çekici oyuncularıyla da hafızlarda yer edindiler. Joachim Löw'ün oynattığı sistem, tüm dünyaca beğenilirken, Almanya üçüncülük unvanının sahibi olmakla yetindi.



8. Uruguay

Şüphesiz ki turnuvanın iki sürpriz takımından biri Uruguay'dı. Takımda yer alan süper yıldızı Diego Forlan'a güvenen antrenör Oscar Tabarez'in takımı başarılı bir turnuva geçirdi. 1970 yılından sonra ilk kez yarı finale yükselen Maviler, futbollarıyla da beğeni topladı.

9. Gana

Bu kupada Afrika'nın sembolü olmayı başaran Gana, şansız bir şekilde turnuvaya çeyrek finalde veda etti. 120. dakikada Luis Suarez'in eliyle çizgiden çıkardığı top sonucundaki penaltıyı gole çeviremeyen Gana, turnuvadan üzüntü ile elendi. Maç sonrasında Gana antrenörü Milovan Rajevac'ın açıklamaları bir hayli ilginçti.
"Herkes kendisine gelsin. Suarez bir kahraman değil. Hangi tanrı'nın eli? Bu sadece şeytanın eliydi."



10. Şili

Benim aklımda kalan diğer bir takım Şili oldu. Oynamaya çalıştıkları iyi futbolun kurbanı olan Şili, 2.turda Brezilya'ya elenerek turnuvaya veda etti. Sürekli hücumu düşünen sistemi ile Şili kupanın unutulmazları arasına girmeyi başardı.

11. Yeni Zellanda

Okyanusya ekibi turnuvayı yenilgisiz tamamlayan tek takım olarak kayıtlara geçti. Oynadığı üç maçı da beraberlik ile tamamlayan Yeniz Zellanda, grupta 3 puan toplayarak 3. sırayı aldı. Tarihlerinin en iyi turnuvasını geçiren Yeni Zellanda unutulmaz listesinde kendine yer buldu.

12. Diego Forlan

Turnuvanın en iyi oyuncusu ödülünü alan Forlan, kupada gösterdiği performans gerçekten muhteşemdi. Turnuvayı 5 gol ile tamamlayan Uruguaylı yıldız, takımını tek başına sırtlayan isim oldu. Liderlik yönünü bir kez daha bizlere gösteren Forlan, kupanın unutulmazları arasında kendine yer buldu.

13. Thomas Müller

Her şey Louis Van Gaal'ın onu A takım kadrosuna alması ile başladı. Bir sezonda büyük bir çıkış gösteren Müller, Almanya Ligi şampiyonluğu ve Şampiyonlar Ligi finali oynadı. Benzer performansı Dünya Kupasında da devam ettiren Müller, turnuvanın 5 gol 3 asist ile gol kralı oldu. Ayrıca 21 yaşındaki Müller, turnuvanın "En iyi genç oyuncusu" unvanın da sahibi oldu.

14. Wesley Sneijder

Hollanda'nın en dikkat çekici oyuncusu olan Sneijder, hırsıyla da göze çarptı. Turnuvada 5 gol atan Hollandalı, kupada uzaktan çektiği şutlar ile hafızlarda yer etti.Özellikle Brezilya karşısında geri dönüşün baş kahramanı olan Sneijder, kupanın akılda kalan futbolcularındandı.



15. Jimmy Jump

Kupa boyunca iki kez sahaya giren Jimmy Jump, hafızalarda kalan diğer bir nokta oldu. Final maçı öncesinde sahaya girip, kupaya dokunmaya çalışan Jump yine görevliler tarafından engellendi. Jimmy Jump, kupa boyunca yüzlerde tebessüm yaratan nadir kişilerden olmayı başardı.

Seja o primeiro a comentar


  ©EmreCeSpor - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo