.

Pazartesi, Ağustos 23, 2010

Telaffuz Önemlidir


Rahmetli Barış Manço'nun bir özelliğini çok severdim. Gittiği ülkelerdeki yerel halka, o bölgenin diliyle seslenirdi. Manço'nun ağzından çıkan yerel dil ifadelerini duyan halk mutlu olur ve misafirlere daha sıcak davranırdı. Yani birkaç kelime söylemeniz için bir dili bilmenize gerek yoktur, kısa bir yardımın ardında kolayca iletişim kurabilirsiniz. Bu kadar dersin ardından konumuza geçelim.

Bildiğiniz üzere 30 yıl öncesinde çok az sayıda yabancı sporcu gelirdi ülkemize. Gerek futbol gerekse basketbol branşlarında, takımlardaki yabancı sayısı ikiyi geçmezdi. O nedenle ki takımların neredeyse tüm taraftarları bu yabancılarla içli dışlı olurdu. Onları kendilerinden biri olarak sayardı. Herkes takıma katılan bu yabancıların adını ezbere bilir, onlarla yakın ilişkiler kurardı. Takvimler 90'lı yılların ortasını gösterdikten sonra ne yazık ki bu durum değişmeye başladı. Ülkemize gelen yabancı sayısı her alanda arttı. Artık kim gelir, kim gider bilmez oldu taraftar. Günde 2 yabancı oyuncu gelip, 3 yabancı oyuncu takımdan gönderilir bir duruma gelmiştik. Haliyle taraftarlarda bu yabancıları tanımak da zorluk çekiyordu. O yüzden taraftarın sahadaki sporcunun adını söyleme de zorluk çekmesi anlaşılabilir. Fakaaaat ! Televizyonda, radyoda spikerlik, muhabirlik, yorumculuk yapan kişilerin bu oyuncuların isimlerini bilmeme, yanlış söyleme hakkı yoktur. Ha bir olur, iki olur bu yanlış söylemler. Diliniz sürçer, kabul edilebilir bir durumdur. Ama siz bu yabancı sporcuların isimlerini inatla öğrenmemek için mücadele ederseniz, işte bu olmaz.

Geçtiğimiz yıllarda bir "Aurelio" vakası vardı. Kimileri "Orelyo" kimileri "A-u-re-lio" derdi. Doğru söyleniş ikincisi olacak. Ancak yıllar boyu bu telaffuz sorunu sürüp gitti. Neyse ki Marco-Mehmet Aurelio Türkiye'den ayrıldı, bu telaffuz sorunu rafa kaldırıldı. Fakat gündemimizde yeni bir telaffuz sorunu var. Miroslav Stoch. Saygıdeğer spor adamlarımız 5 harflik soyadı halde hale soktular. Yok "Skoç", yok "Stoç", yok "Sçoh" yok "Shotç". Bir türlü doğru telaffuz edemedi bazı yorumcularımız cânım ismi. Doğru söylemi Miroslav "Stoh" şeklinde olacak. Ne yazık ki eşek yükü ile para kazanan bazı kişiler, küçük ama önemli ayrıntılara dikkat edecek kadar nezakette bulunmuyor.

Seja o primeiro a comentar


  ©EmreCeSpor - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo