.

Pazartesi, Ağustos 02, 2010

Neden Dünya'da Türk Lobisi Yok ?


Söylenir ki Türkler, Dünya'nın en eski topluluklarından biridir. Medeniyetin doğduğu yerlerde yaşamış, rakipleri ile hep çekişme içinde olmuş, ilginç bir topluluk Türkler. Eski zamanlara gittiğimizde, Türkler genellikle güçlü bir sisteme sahipti ve Dünya'daki yeri önemliydi. Fakat o güçlü topluluk bugün dünya çapında bir yere sahip değil. Özellikle de spor alanında önemli bir güç konumunda değil. Peki bunun sebepleri nelerdi ?

Türkiye, 1923 yılında kurulduktan sonra tek amacı; eski kara günlerden kurtularak, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmaktı. Bunu bir birliğin sığıntısı altında yapmaktansa, kendi başımıza yapmalıyız diyordu Mustafa Kemal. Çok da doğru diyordu; kendi çizgimizi yaratmalıydık dünyada. Bir nevi kendi ekolümüzü oluşturmalıydık. Fakat işler istediğimiz doğrultuda gitmedi ve Avrupa'ya yani Batı'ya yakınlaştık. Bu yakınlaşma sadece siyasi ve politik hayatımızı değil, tüm sosyal faaliyetlerimizi etkiledi. Bunların başında da spor geliyordu.

Avrupa Birliği'ne girmek için ilk başvurumuzu 1961 yılında yaptık. O başvurumuzdan sonra ne olduysa oldu her şey ters gitti. Sanki biz Avrupa'nın ezilen çocuğu olduk. Bu durum sporumuzu da aynı şekilde etkiledi. Biz Avrupalı değildik; Batı'ya göre kültür ve geleneklerimiz çok farklıydı. Fakat Avrupa'nın içinde olmak istiyorduk. Çünkü Doğu artık bitmişti ve gericilik akımı hızla yayılıyordu. Biz de mecburen üvey evlat olarak görüldüğümüz Avrupa'ya sığındık.

Bu sığınma sanki bir deplasman maçı gibi olmuştu. Her maçımızı deplasmanda oynuyorduk. Her şey adaletli olacak sözüne rağmen işler hiç de öyle yürümüyordu. Gerek Yunan gerek İtalyan gerek Rus gerek Fransız gerek İngilizler spor bakımından Avrupa'nın dinamosuydular. Her şey onların istedikleri şekilde gerçekleşiyordu. Bu aç aslanların arasında, Türkiye'nin kendisine yer bulması neredeyse imkansızdı. Dolayısıyla da Türk lobisini oluşması. Biz bilmediğimiz bir yerde deplasmanda maçındayız tam 50 yıldır. Nerede görülmüştür deplasman takımının hakemi etki altında bıraktığı...

Seja o primeiro a comentar


  ©EmreCeSpor - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo