.

Cuma, Ağustos 13, 2010

5.Durak

Fastbreak E-Basketbol dergisinin kapanması üzerine, Ağustos sayısı yazımı buradan yayınlıyorum. İşte 23.07.2010 tarihli yazı :
Hidayet Türkoğlu, mutlu sona ulaştı ve Toronto Raptors'dan ayrıldı. Hido, Leandro Barbosa karşılığında takas olarak Arizona'nın yolunu tuttu. 10. NBA sezonunda 5. farklı takımıyla anlaşan Hido'nun NBA kariyerini dair inceleme/analiz yaptım.


2000 yılı dratlarında, 16.sıradan seçilen Hidayet Türkoğlu uzun bir NBA macerasının, ilk adımını atmıştı. Hidayet'i draft eden takım ise bilindiği üzere Sacremento Kings'ti. Kings, Hido ile sözleşme imzalamak için İstanbul'a gelmiş, bu imza da tarihe bir ilk olarak geçmişti.


Hido'nun Sacremento Kings macerası genç ve tecrübesiz olması nedeniyle çok etkileyici olmadı. Özellikle de Peja Stojakovic'in Hido ile aynı bölgede görev yapmasından dolayı, ön planda olma şansı azdı. Yine de ilgi çekmeyi başaran Hidayet 2002 All-Star'ın da, Çaylaklar - İkinci Yıl Oyuncuları etkinliğine katıldı. Normal sezonda ise benchten gelerek takıma katkı sağlayan Hido, Denver Nuggets maçında 31 sayı atarak kariyer rekorunu kırdı.


Kings de Hido da birbirinden mutluydu. Bu nedenle sözleşme 2 yıl daha uzatıldı. Fakat bu anlaşmadan sonra Hido'nun peşini şanssızlıklar bir türlü bırakmadı. Hidayet kariyerinde, uzun bir süre istikrarı yakalayamadı.


2003 yılında San Antonio Spurs'e takas olan Hido, kariyerinin ikinci durağına gelmişti. İkinci basamak Hido için pek iyi geçmedi. Sakatlık sorunları ile boğuşan Milli basketbolcumuz, Spurs'de mutlu olamadı. İkinci durağında da ön plana çıkamayan Hido, artık önemli roller üstleneceği bir takımda yer almak istiyordu. Bu şartlara en uygun takımlardan birisi de Orlando Magic'ti. Gelecek için önemli planları olan Magic, Hidayet'e önemli görevler vermek istiyordu. Hido bu teklifi geri çevirmeyerek 2004 yılında, Orlando Magic ile 6 yıl için 39 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı.


Hido, 4 yıllık kısa NBA kariyerinde, üç farklı takımda forma giyecekti. Fakat bu sefer verilen karar yerindeydi. Olumlu ve sağlam bir projenin içinde yer alan Hido, takımı ile birlikte kendisinin değerini de yükseltti. Hidayet, kadro içinde başta Dwight Howard olmak üzere, Tony Battie, Steve Francis gibi basketbolcular ile iyi ilişkiler kurmuştu. Güçlü bir takım olgusu gelişiyordu zaman içinde. Bu takım olgusunun yanına, birkaç iyi parça da eklenince başarı kaçınılmaz olmuştu. Takımdaki basketbolcular, her geçen gün tecrübe kazanıyor, kendilerini geliştiriyorlardı. Özellikle de Dwight Howard yıldız bir basketbolcu olma yolunda hızla ilerliyordu. NBA'in ileri de en önemli yüzlerinden biri olabilirdi.


Hido, 2006 yazında Milli takım ile Japonya'ya gitmeyerek, özel çalışma yapıp, fizik tedavi gördü. Yeni NBA sezonuna en iyi şekilde başlamak isteyen Hido, eksiklerini kapatmak istiyordu.


Kendisine önem veren ve ön planda olabileceği bir takımda yer alıyordu artık Hido. Sezon içinde oynadığı çoğu maça ilk beşte başlıyor, önemli süreler alıyor, takıma önemli katkılar yapıyordu Hidayet. Ayrıca Hido, Orlando Magic'in 4 yıl aradan sonra play-off'lara kalmasında da önemli roller üstlenmişti. Fakat takım olarak tecrübesizliklerinin kurbanı olmuşlar ve ilk turda elenmişlerdi.


30 yaşına yaklaşan Hido, yaşının aksine kendisini geliştirmeye devam ediyordu. NBA'in en iyi pasörlerinden biri olmayı kısa zaman içinde başardı. Özellikle Dwight Howard ile olan uyumu, Hido'ya da büyük yarar sağladı. Howard'ın iyi bir pivot olmasında Hidayet'in rolü büyüktü. Takım içinde iyi bir uyum yakalayan Magic, Play-Off'lara bir kez daha kalıyordu. Sezon içinde 39 sayı atarak kariyer rekorunu kıran Hido, Play-Off'larda da etkin rol üstlendi. Magic, Toronto Raptors'ı eledikten sonra, yine Detroit Pistons'a elendi ve sezonu tamamladı. Fakat Hido için sezon iyi bir şekilde kapanmıştı. Hidayet yine bir ilki gerçekleştirerek, En Çok Gelişme Kaydeden Oyuncu ödülünün sahibi oldu.


Hidayet Türkoğlu, yaşının da ilerlemesi ile oyununa her geçen gün yeni bir şeyler kattı. Magic'in en önemli 2-3 parçasında biri haline geldi. Takımın en güvenilen isimlerinden biri oldu. Son saniye toplarının değişilmez ismi oldu. Hatta son topları kullanmaktaki başarısından dolayı Hidayet'e, "Bay dördüncü çeyrek" lakabı takıldı. El yakan topları, hiç çekinmeden kullanmak istemesi onun ne kadar olgunlaştığını gösteriyordu. Hido, 08-2009 sezonunda kariyerinin zirvesine ulaştı. Takımın içinde oluşturulan olumlu sinerji ile, güçlü rakiplerini birer birer eleyen Magic, 14 yıl aradan sonra NBA Finallerine yükseldi. Rakipleri, oturmuş kadrosu ile güçlü L.A Lakers'dı. Hido'lu Magic, Lakers'a karşı koyamayarak kaybetti ama Hido için çok iyi bir tecrübe olmuştu bu final serisi. Hido, 2004 yılında Magic ile imzaladığı 6 yıllık sözleşmenin sonuna gelmişti. Ufukta yeni bir durak gözüküyordu. Hido, hayatının gelecek günlerini de düşünerek, Toronto Raptors ile 5 yıl için 53 milyon dolar karşılığında anlaştı.


Hido'nun Toronto'yu seçme nedenleri çok açıktı. Toronto'nun kozmopolit bir şehir olması, Türklerin daha yoğunlukla yaşadığı bir bölge olması ve teklif edilen paranın daha fazla olması, Hido'nun tercihini Kanada'ya yönlendirdi. Fakat Hidayet'in Kanada'ya ayak basmasında itibaren işlerin yolunda gittiğini söylemek, biraz Polyanna'cılık olur. Raptors taraftarları, Hido'dan Magic günlerinde oynadığı basketbolu bekliyordu. Fakat Hido için bu basketbolu oynamak çok zordu. Çünkü ortada ne bir koç ne de bir koçun oynattığı sistem vardı. Oyun daha çok Chris Bosh'ın üzerinden dönüyordu. Hido'ya yönelik bir oyun seti yoktu. Raptors koçu Bryan Colangelo, Hido'yu taraftarların önüne yem olarak attı. Başarısızlıklar sonucunda ortada kalacak bütün yük, Hido'nun üstüne yıkılmıştı. Hido'da üstünde yaratılan baskılara dayanamadı ve Raptors'dan ayrıldı. Dikkat edin, Hidayet'in 4.durağı Raptors'da, Hido'nun basketbolu hakkındaki daha hiç konuşamadık. Çünkü diğer yan etkenler, Hido'nun Kanada macerasının önüne geçmişti. Hido sonunda mutlu sona ulaşarak, Air Canada Center'dan ayrıldı ve Arizona'nın yolunu tuttu. Hido için 5. durak, Phoenix Suns oldu.


Kanada'nın soğuk havasından, Arizona'nın sıcak iklimlerine adım attı Hido. Artık yeni hedefler doğrultusunda, 5.durağına da varmış durumda. 31 yaşındaki bir basketbolcu olarak şampiyonluk yüzüğü, içinde bir ukde olarak kalmıştır kanımca. Fakat bunun artık zor olduğunu herkes biliyor. Hido'nun hedefleri de artık değişmiştir herhalde. Göze hoş gelen basketbol oynayarak, NBA kariyerini sonlardırmak, Hido için en iyisi olacaktır. Bu amacını da, en iyi şekilde gerçekleştirebileceği takım Phoenix Suns olurdu. Hido da doğru kararı verdi. Artık onu 19 numaralı Phoenix Suns forması ile izleyeceğiz. Önümüzdeki günlerde, Hido'nun 5.durağında neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz. Haydi hayırlısı diyelim.

Seja o primeiro a comentar


  ©EmreCeSpor - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo