.

Pazartesi, Haziran 21, 2010

Vegan Atlet : Carl Lewis


Olimpiyat tarihinin en başarılı sporcularından biri olan Carl Lewis, atletizmin birçok dalında mücadele etmiştir. Kısa mesafe koşu ve uzun atlamada, olimpiyatlarda aldığı 9 altın madalya ve bir gümüş madalya bulunmaktadır. Komple bir sporcu olarak tanınmasına rağmen ülkesi Amerika' da kızılderili kanı taşıdığı için pek sevilmemektedir.

Vegan, hayvan ürünü yemeyen ve kullanmayan kişi anlamına gelir. Vegan, dondurma, çikolata, bal, yumurta, yoğurt, peynir, yemez. Et ürünü tüketmez. Süt içmez. Yün, deri, angora, kaşmir giymez. Carl Lewis de aynen böyle biriydi. Hatta başarısını vegan olmasına bağlardı.

Carl Lewis, dört olimpiyatta altın madalya kazanmayı başaran nadir atletlerdendir. Özellikle 1991 Tokyo Dünya Şampiyonası' nda uzun atlama dalında şuan ki dünya rekorunun sahibi Mike Powell ile çekişmesi unutulmazlardandır. Ayrıca herhangi bir yerden bu müsabakanın görüntülerini bulup, izlemenizi tavsiye ederim. Carl Lewis, o yarışmada kariyerinin en iyi derecesini yaparak 8.87 atlamıştır fakat Mike Powell, beşinci hakkında 8.95 ile dünya rekorunu kırarak altın madalyaya uzanmıştır. Ayrıca Tokyo' da 100 metre rekorunu da 9.85 ile kırmıştır. ( 30 Ağustos 1991 )

Carl Lewis için komple sporcu tabiri çok uygun olacaktır. Çünkü atletizmin birçok dalında boy göstermiş bir atlettir. Hatta NBA' de oynamak için draftlara girmeyi bile zamanında düşünmüştür. 1984 Los Angeles Olimpiyatları' nda 100 metreyi 9.99 ile koşarak birinci, 200 metreyi 19.80 ile koşarak birinci, uzun atlamada 8.54 zıplayarak yine birinci olmuştur.

1988 Seul Olimpiyatları' nda 100 metreyi 9.92 ile birinci, uzun atlamada 8.72 ile birinci olup, altın madalyalara ulaşmıştır. 1992 Barcelona Olimiyatları' nda ise 100 metreyi dünya rekoru kırarak kazanan Ben Johnson' ın arkasında kalarak ikinci tamamlamıştır. Fakat Ben Johnson' ın yarışı bitirdikten sonraki yüz ifadesinden de anlaşılacağı gibi doping kullandığı saptanmıştır. Johnson diskalifiye edilirken, Carl Lewis bir kez daha altın madalyaya uzanıyordu. Ayrıca uzun atlamada 8.67 ile birinci olarak bir kez daha duble yapmış oluyordu. Kendi ülkesinde yapılan 1996 Atlanta Olimpiyatlarına formda gelemeyen Lewis, kısa mesafe koşularda başarılı olamamıştır. Uzun atlamada vasat bir yarışma ortaya çıkmıştır. Antreman derecesi sayılabilecek bir seviyede geçen mücadeleyi Lewis, 8.50 metre ile rahat kazanmıştır. Özellikle söylemeliyim ki yeryüzünde yapılmış en iyi 10 dereceden 7 tanesine sahip olan bir atlet için bu çok kolay atlanabilecek bir uzaklıktır.

Carl Lewis, örnek aldığı sporcu olan Jesse Owens' ın yolunda gitmiştir. Onun başardıklarını bir - iki basamak yukarıya taşımıştır. Sempatik ve güler yüzlü bir sporcu olması, onun bütün dünyada sevilmesinde önemli bir etkendir. Bizlere, her ne kadar seni canlı izleyemesem de, atletizmi öğrettiğin ve sevdirdiğin için teşekkürler Lewis.

Seja o primeiro a comentar


  ©EmreCeSpor - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo