.

Pazartesi, Haziran 21, 2010

Cep Herkülü : Naim Süleymanoğlu


Resmi adıyla Naum Shalamanov, çoğu otoriteye göre dünyanın en iyi haltercisidir. Bulgaristan doğumlu olan Naim, Türk bir ailenin oğludur. Haltere 9 yaşında başlayan Naim, 15 yaşında ilk başarılarını kazanmaya başladı.

Bulgaristan'daki baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına müsabaklara katılmak için 1986'da Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye Büyükelçiliği'ne sığınarak Türkiye'ye iltica etti. Türkiye'ye ilticasında ve getirilmesinde bizzat Turgut Özal devreye girdi. Bulgaristan' da o dönemde ağır bir siyasi baskı vardı. Herkesin ismi Bulgarca olması isteniyordu. Hatta buna örnek verecek olursak, 1994 Dünya Kupasındaki Bulgaristan kadrosundaki 23 oyuncununda adı 'ov' ile bitiyordu. Naim, Türkiye adına yarışmak istiyordu. Türkiye' ye iltica etmesinden sonra Bulgaristan yönetimi 1 milyon $ ile susturuldu. Zaten Bulgarlar, o dönemde halterde çok güçlüydü ve Naim' in gidişini pek önemsemiyordu.

On altı yaşında rekor kırarak şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını aldı. Naim' in, kariyerinde üç Olimpiyat altın madalyası, yedi Dünya Şampiyonluğu vardır. 1988'de, Avrupa Halter Şampiyonası'na Türkiye adına katılan ve üç altın madalyanın sahibi olan ve 60 kiloda, koparmada 150 kg kaldırarak dünya rekoru kıran Süleymanoğlu, o sene 7 Aralık’ta, Beyaz Saray'da Başkan Ronald Reagan ve eşi tarafından kabul edildi.

1984, 1985, 1986 yıllarında dünyada yılın haltercisi seçilen Naim, aslında 4 Dünya Şampiyonluğu kazanabilirdi. Fakat bildiğiniz gibi Bulgaristan' ında Sovyetler Birliğinin yanında boykota katılmasıyla birlikte, 1984 Los Angeles Olimpiyatlarına katılamadı. 1988 Seul Olimpiyatlarında Süleymanoğlu, 60 kg toplamda da 320 kg, 339 kg, 342.5 kg kaldırarak, 9 dünya ve 6 olimpiyat rekoru kırarak, Türkiye olimpiyatlar tarihinde, güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu olarak adını Türk spor tarihine yazdırdı. 1992 Barcelona Olimpiyatlarında ise rakiplerine ezici üstünlük kuran Süleymanoğlu, altın madalya kazandı. Bu başarısı ile dünyada yılın sporcusu unvanını kazandı.1994 yılında Avrupa Halter Şampiyonasında sadece 3 kaldırış yaparak 3 dünya rekoru kıran Naim, herkesi kendine bir kez daha hayran bıraktı.

Olimpiyat tarihinde bir ilk için 2000 Sidney Olimpiyatlarında podyuma çıkan Naim, sakatlıklarla baş edemeyince 4. Olimpiyat altın madalyasını kazanamadı ve tarihte bir ilk olma şansını kaybetti. Naim Süleymanoğlu, halter tarihinde kendi ağırlığının 3 katını kaldıran tek sporcu olarak kayıtlara geçmiştir.

Cep Herkülü, dünyaya kısa boyla(1.50) neler yapılabileceğini gösteren bir karakter adamı olarak hala karşımızda dimdik duruyor. Aynı 'Time' dergisinin kapağındaki gibi...

Seja o primeiro a comentar


  ©EmreCeSpor - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo