.

Cuma, Haziran 25, 2010

Globalleşen Panzerler

1933 yılında Adolf Hitler, Almanya yönetimini ele geçirip, III.Reich'ı yani üçüncü imparatorluğu kurmuştu. Antisemitizm ve antikomünizm görüşününde olan Hitler, ülkedeki azınlıkları, Büyük Almanya'nın güçlenmesinde ayak bağı olarak görüyordu. Çoğu Yahudi olmak üzere birçok azınlığı ülkeden göç ettiren Führer, geride kalanları ise değişik yollar ile idam ettiriyordu. 1933-1945 yılları arasında tüm Avrupa'da 6 milyon azınlık katledilmişti. Bunların birçoğu Çingeneler ve Yahudiler olmuştu.

Fakat Adolf Hitler'in doğu cephesinde çok sayıda yaptığı taktiksel hatalardan ötürü 2.Dünya Savaşı Almanya açısından kaybedilmişti ve Nazi Almanyası da böylece bitmişti. (8 Mayıs 1945)



Yıllar yılları kovaladı. Her ülke gibi Almanya'da büyük değişimler geçirdi. II.Dünya Savaşından sonra ülke ikiye bölündü. Batı(Federal) Almanya NATO tarafını, Doğu Almanya Sovyet tarafını seçmişti. Fakat ülkede büyük bir iş gücü açığı vardı. Savaşta 10 milyon Alman ölmüştü. Sanayileşmek isteyen Almanya, birçok ülkeden işçi talebinde bulundu. En çok göçü de gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerden aldı. Bunların en önemlisi tabii ki Türkiye idi.




Daha sonraki yıllarda 1989 Berlin Duvarı yıkıldı, Sovyetler Birliği dağıldı. Almanya bir bayrak altında birleşti. Federal Almanya Cumhuriyeti kuruldu. Ülkede demokrasi ortamı oluştu. Toplumun birleşmesi birçok sosyal aktiviteye de yansıdı. Bunların en önemlisi de futbol oldu.

Almanlar, futbolda hep başarılı bir ülke olmuşlardı. Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Lotharr Matthaus, Andreas Brehme, Karl Heinze Rummenigge, Jürgen Klinsmann ve Michael Ballack gibi bir çırpıda sayabileceğimiz önemli futbolcular yetiştirmiştir. Kazandıkları 3 Dünya Kupası ve oynadıkları 7 Dünya Kupası finali başarılarının kanıtı gibi duruyordu.


Gerard Asamoah

2000 yılından önce Almanya kadrolarında göçmen halktan çok az sayıda futbolcu olurdu. Fakat globalleşen dünyada Almanya kadrosunda Alman kökenli futbolcu bulmak zorlaştı. Bu durum Almanların oyun stilini de etkiledi. Eskiden disiplinli, makine düzeninde oynayan Almanlar, şimdi daha serbest ve dağınık bir futbol oynuyor. Yetenek kısmı daha ön planda şimdi Panzerlerde. Bu yazıyı yazmamın temelinde Almanya'nın 2010 Dünya Kupasındaki kadrosu yatıyor. Şöyle ki Almanya'nın kadrosunun incelediğimizde ;

*Jerome Boateng - Gana
*Serdar Tasci - Türkiye
*Dennis Aogo - Nijerya
*Sami Khedira - Tunus
*Marko Marin - Bosna Hersek
*Mesut Özil - Türkiye
*Piotr Trochowski - Polonya
*Mirovlav Klose - Polonya
*Mario Gomez - İspanya
*Lukas Podolski - Polonya
*Cacau - Brezilya

Evet, kadrodaki 23 futbolcunun on biri yabancı kökenli.Bu sayı önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Belki de Almanya kadrosunda, Almanlar azınlık konumunda olacak. Tabii ki buna en çok ülkeyi 12 yıl boyunca ari(saf) ırk haline getirmeye çalışan Hitler üzülecek. Bizde ona "Üzülmeyiniz Führer'im, dünya değişiyor, artık bu dünya sizin bildiğiniz dünya değil. Bu dünya modern dünya, bu dünya globalleşen dünya. Bu dünyada artık millet ayrımı yok, herkes kardeşçe yaşıyor." diyeceğiz. Değil mi ?

Not: Global, bütün dünya ölçüsünde, geniş bir bakış açısıyla konuları ele almak demektir.

2 Comentários:

Adsız dedi ki...

hitler ileri görüşlü bi insan olsaydı ülkesi için iyimi yaptı kötümü yaptı kendi bile karr veremezdi. şu ki hitler yahudileri öldürmeseydi dünya belki daha farklı olurdu. tabi bu yararlı mı yoksa zararlı mı bir farklılık, kesin bişey söyliyemeyiz. aslında yahudiler şuan bile sorun yaratıyor hitler olmasaydı dahada sorunlu olabilirlerdi. ama bu hitlerin yaptıklarını haklı çıkarmaz kesinlikle. helede bunu almanyanın arı ırk olmasını hedefleyerek yaptığını düşünürsek.

Emre Yılmaz dedi ki...

keşke hitler bütün yahudileri öldürseydi
israil diye bir devlet kurulmazdı
keşke hitler bütün fransızları öldürseydi
cezayire o soykırımı yapamazdı.
keşke hitler bütün ingilizleri öldürseydi
hindistanı sömürgesine alamazdı.
keşke hitler bütün ispanyolları öldürseydi
aztekleri yok edemezlerdi.
keşke hitler bütün amerikalıları ödlürseydi,
ırakda, vietnamda katliamlar yapamazdı.
keşke hitler tüm yunanları, türkleri, arapları,
çinlileri, rusları, sırpları, bulgarları, almanları . . . öldürseydi.

suçlu olanın burda toplumlar değilde devletler olduğunu ne zaman anlıyacaksınız.


  ©EmreCeSpor - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo