.

Pazar, Aralık 05, 2010

2022 Katar

1971 yılında bağımsızlığını ilan etmiş bir ülke Katar. Resmi devlet olmadan önce kabilelerin ayrık olarak yaşadığı bir bölge olan Orta Doğu'nun küçük ülkesi Katar, zengin ekonomisini tahmin edebileceğiniz üzere petrol ve diğer yer altı madenlerine borçlu. Dünyanın en çok petrol kaynağına sahip olan ülkesi olan Katar ayrıca kadın/erkek oranının en yüksek olduğu ülke olarak da dikkat çekiyor. Yaklaşık her bir kadına 310 erkek düşüyor bu küçük ülkede.

Tabii erkek nüfusunun bu kadar baskın bir ülkede futbol seviyesinin yüksek olmasını bekleyebiliriz. Ancak durum hiç de öyle değil, Katar FIFA sıralamasında 113. sırada yer alıyor. Halk da yöneticiler de ülkeden futbolcu çıkmayacağını anlamış olacak ki artık organizasyon düzenleme işine girmişler. Madem futbolu beceremiyoruz, organizasyon düzenlemeyi en iyi şekilde yapalım demiş olacaklar ki 2022 Dünya Kupası ev sahipliği için mükemmel hazırlanmışlar. Dolayısıyla bileklerinin haklarıyla 2022 Dünya Kupası ev sahipliğini Asyalı dostlarının ve Amerika'nın elinden aldılar.

Katar'ın ev sahipliği yolundaki en büyük destekçisi Zinedine Zidane olmuştu.
Sepp Blatter final oylaması sonucu zarftan "Qatar"ı çıkardı.
Emir Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani'nin oylamayı kazandıktan sonra yüzünden oluşan sevinç.

***

Katar'ın farklı aşiretlerin birleşimi sonucu bir devlet haline geldiğini yukarıdaki satırlarda yazmıştık. İşte bu durum stat yer ve isimlerine de yansımış. 7 ayrı Emir'in yedi tane kendi adında stadı yapılacak 2022'e kadar. Sanırım herkes kendi stadının yapımını üstlenecek.
Al - Shamal Stadyumu.
45,120 kişilik olağanüstü stat denize sıfır olması ile göz kamaştırıyor. Stadyuma express tren, taksi ve metro ile ulaşılabiliyor.

Al Wakrah Stadyumu.
45,120 kapasitesinin yanında büyük bir spor komplesi Al Wakrah. 365 gün kullanıma açık spa ve spor merkezleri taraftarların ilgisini toplayacaktır.

Al Khor Stadyumu.
45,330 kişilik kapasitesine rağmen benim dış görünüş olarak en beğendiğim stadyum Al Khor.  Stadın mimari yapısı tek kelime ile harika.

The Umm Slal Stadyumu.
Net 45,000 kişilik kapasitesinin yanı sıra altın sarısı rengiyle altın küpünü andıran stadyumu la Bombonera'nın modern haline benzettim açıkçası.

Qatar University Stadyumu.
43,520 kişilik kapasiteye sahip stadyum ulaşımı en kolay stad olarak dikkat çekiyor.

Sports City Stadyumu.
Stadın kapasitesi 30,130. Stadın dışına dair bilgiler veriliyor şuan ancak stadın dış görüntüsü bile yeterli görünüyor.
Al - Rayyan Stadyumu.
44,740 kişilik kapasitesinden çok stat dışı atraksiyonlarıyla dikkat çekiyor Al - Rayyan. Stat içinde olan biteni yansıtan dev plazmalar stadın etrafını saracak.

Al - Gharafa Stadyumu.
44,740 kişilik stat, Al - Gharafa emirliğine bağlı olacak.
The Doha Port Stadyumu.
89, 069 kişilik kapasite ile yapılacak stadyumlar arasındaki en büyük stat. Tabii stadın başkent Doha'da ve bir ada üzerinde yapılacak olması tüm dikkatleri üzerine topluyor.

***

Fakat siz şimdilik 2022 Katar'ı falan bırakın, önümüzde 2014 Brezilya var. Bir futbol ülkesinde dünya kupasının keyfini yaşadıktan sonra döneriz artık 2018 Rusya'ya, 2022 Katar'a.

Seja o primeiro a comentar


  ©EmreCeSpor - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo